In de Rijksbegroting staan alle begrotingen van de ministeries samen. Een samenvatting van de Rijksbegroting word ook wel de Miljoenennota genoemd. Op de foto hieronder kunt u zien waar de Miljoenennota uit bestaat, onderverdeeld in de verwachte inkomsten en uitgaven, uitgedrukt in miljarden. 

Belangrijkste onderwerpen uit de begroting voor het Ministerie van Defensie.

De internationale veiligheidssituatie wordt omringd door vele zorgen, waaronder conflicten en dreigingen. Dit moet natuurlijk worden opgelost. De NAVO stelt onder andere daarom hele hoge eisen op het gebied van de staat waarin de militairen zich bevinden en natuurlijk het materiaal. Daarom stelt het Kabinet 300 miljoen euro (bruto) beschikbaar voor het Ministerie van Defensie. 100 miljoen euro hiervan is nodig voor het oplossen van landelijke economische problemen en de 200 miljoen die dan overblijft word gebruikt om personele en materiële capaciteiten dus op orde te brengen. Let op! het gaat hier wel om plannen die eerst nog moeten worden goedgekeurd door de 1e en 2e kamer.

Als we kijken naar die 200 miljoen, wat word daar nou precies mee gedaan? 

Met dit geld kan er dus extra personeel worden aangenomen, waarmee bepaalde eenheden beter kunnen word versterkt. Ook word er dus geld gespendeerd aan materiaal. Dan moet u denken aan: reservedelen, munitievoorraden en onderhoud. Het zal natuurlijk wel een bepaalde tijd kunnen duren voordat je pas echt merkt dat het effect van extra geld voelbaar en zichtbaar zal worden. 

 

Toevoeging uitgaven Defensie

Het Kabinet heeft al sinds 2014 beetje bij beetje toegevoegd aan het budget van de Defensiebegroting, wat kan oplopen tot wel 870 miljoen euro in 2021. Er zal de komende jaren ook weer stappen worden genomen om de krijgsmacht te versterken, wat wel afhankelijk is van de internationale veiligheidssituatie en financiële mogelijkheden. 

Het extra geld dat het Ministerie van Defensie ontvangt lijkt winst, maar de waarheid blijk anders te zijn. In 2011 was er een miljard euro bezuinigd op het Ministerie van Defensie. Er werd afscheid genomen van bergen materieel een een grote groep personeel. De miljoenen euro's die het Ministerie van Defensie dinsdag krijgt kan worden gezien als "de zoveelste pleister op de wond" binnen het Ministerie van Defensie die maar nog steeds niet geheeld is. Door die 870 miljoen euro waarvan de bedoeling is dat die in 2020 word toegevoegd, komt het nog altijd niet op het niveau voor de grote bezuinigingen uit 2011. De Raad van State is daarop kritisch en noemt de verhoging van uitgaven dan ook "onvoldoende".

Wat merkt Nederland van deze plannen?

Ik heb aan mijn vader gevraagd wat hij en alle andere mensen merken van de kosten die defensie maakt! Hierop antwoordde hij het volgende: Iedereen heeft vanaf 18 jaar belasting betaling-verplichting. De kosten voor o.a. Defensie word van het betaalde belastinggeld betaald. Dus merkt iedere burger boven de 18 het in zijn portemonnee. Het zorgt er wel voor dat wij in een vrij land kunnen leven! 

Verdeling van de uitgaven 2017 Ministerie van Defensie

Mening

Zijn we het er mee eens of niet?

Ja, wij zijn het er zeker mee eens. De plannen spreken ons beide aan, we denken dat deze plannen erg realistisch zijn en dat ze erg positief zijn. Over de budgetten: onze meningen lopen parallel. Wij zijn het er beide erg mee eens, omdat er goed over nagedacht is en de budgetten eerlijk zijn verdeeld. Nu is het wachten op 2017, en dan zullen we zien of het daadwerkelijk wel allemaal klopt...

Ben JIJ het eens met de inhoud van de begroting Defensie 2017?

Bekijk resultaten